preskoči na sadržaj

Policijska akademija - Policijska škola

 > O školi  > Povijest
Povijest

            Prema dokumentaciji koju posjedujemo i našim sjećanjima iznosimo povijest Policijske škole.

            Poslije drugog svjetskog rata obrazovanje policijskih službenika (redarstvenika) provodilo se putem tečajeva (kurseva).

            Izvršno vijeće Sabora NR Hrvatske donijelo je Uredbu o osnivanju Stručne škole za unutrašnje poslove objavljene u NN br. 51. od 19.12.1960. godine. Na temelju te uredbe formirana je 1960. godine Stručna škola za unutrašnje poslove u trajanju od dvije godine.

            3. 3.1969. godine,  Republički Sekretarijat za kulturu i fizičku kulturu donosi Rješenje kojim se odobrava početak rada Srednje stručne škole za unutrašnje poslove za odrasle u trajanju od dvije godine. Škola je sklopu Centra za stručnu izobrazbu radnika organa unutrašnjih poslova.

            1970./71. godine započela je raditi Visoka škola za unutrašnje poslove koja zajedno sa Srednjom školom čine Školski centar.

          Srednja škola za milicionare u sklopu Školskog centra započela je radom 1972./73. školske godine Rješenjem Republičkog sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu. Navedenim Rješenjem odobrava se Školskom centru „odgojno-obrazovani rad i to upis učenika i izvođenje nastave u trajanju od četiri godine u Srednjoj školi za milicionare kao pripremni i završni stupanj srednjoškolskog obrazovanja“.    

            Srednja škole je počela školske godine1983./84. počela s dvogodišnjim, ali se za dvije godine vratila četverogodišnjem školovanjem.

            Rješenjem Republičkog komiteta za prosvjetu, kulturu, fizičku i tehničku kulturu, odobren je nastavak rada Obrazovnom centru Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove izvođenje obrazovnog programa prve godine usmjerenog obrazovanja, izvođenje obrazovnog programa na IV. stupnju u upravno-birotehničkoj struci za zanimanje milicionar.

         Početkom 1991. godine došlo je do promjena u sustavu srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo je Plan mreža organizacija i programa srednjeg školstva Grada Zagreba, Kl.oz.; službeno, od 17. svibnja 1991. godine u kojem se nalazi na popisu strukovnih škola pod točkom 11. Srednja škola unutarnjih poslova, Šimunska 80.

            Vezano uz navedene promjene Zavod za školstvo donijelo je Nastavne planove za gimnazije, umjetničke i strukovne škole sa zamolbom da se u skladu s uputama izvrši promjene u sadržajima programa.

            Navedena dokumentacija su odobrenja za rad.

            Navedenom dokumentacijom definirano je Područje rada: Unutarnji poslovi i zaštita, Obrazovni profili-Programi: 1. Policajac i 2. Vatrogasni tehničar.

            Obrazovni profil za zanimanje policajac ostvarivat će se u Srednjoj školi unutarnjih poslova u Zgrebu u četverogodišnjem trajanju. Odgoj i obrazovanje u unutarnjim poslovima regulirano je Zakonom o unutarnjim poslovima. Donošenjem novog zakona moguće su i određene promjene.

            Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Hrvatske donosi Odluku od 2. prosinca 1993. godine, kojom odobrava upis učenika u 3. i 4. razred; znači da Srednja policijska škola prelazi na dvogodišnje srednjoškolskog obrazovanje za zanimanje policajac.

            Zakonom o policiji, čl. 130., primjena od 1.1.2002. godine,  Srednja policijska škola prestaje s radom. Upisani će polaznici završiti školovanje po starom programu. 

            Pravilnikom o unutarnjem redu Srednja policijska škola preimenovana je u Policijsku školu.

            Nakon prestanka rada Srednje policijske škole ministar unutarnjih poslova na temelju članka 767. stavka 1. i 2. Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova donio Odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu Programa rada Policijske škole. Povjerenstvo je uz suradnju sa stručnim timom SAD izradilo program nazvan „Program obrazovanja za zanimanje policajac“ u predviđenom roku trajanja od šest mjeseci nastave i šest mjeseci stručne prakse u policijskim postajama. Taj Program nije prihvaćen.

            Povjerenstvo je uz suradnju i suglasnost s Ravnateljstvom policije, i pozitivnog mišljena Zavoda za unapređivanje školstva,  od 24.3.2003. godine, sačinilo novi nastavni program „Temeljnog policijskog obrazovanja“ u trajanju od devet mjeseci plus dva tjedna stručne prakse, model prekvalifikacije.

            Ministar Ministarstva unutarnjih poslova prihvatio je i potpisao program Temeljnog policijskog obrazovanja, 13.3.2003. godine.

            Ministarstvo prosvjete i športa odobrava Policijskoj akademiji, Policijskoj školi početak rada na izvođenju programa za obrazovanje odraslih, i to putem prekvalifikacije u području rada unutarnjih poslova za zanimanje policajac   Rješenjem  od 25. ožujka 2003. godine.

            Prelazi se na obrazovanje odraslih putem prekvalifikacije.

            Ministar Ministarstva unutarnjih od 16.5.2003. godine, poslova donio je Odluku o pokretanju postupka prekvalifikacije za zanimanje policajac za potrebe ministarstva raspisat će se natječaj za 250 polaznika.

            Ravnateljstvo policije podnijelo je zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa zahtjev za odobrenje, program je odobrio ministar unutarnjih poslova, za izvođenje Nastavnog plana i programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje policajac.

            Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donosi od 28. rujna 2007. godine Odluku o odobrenju za rad prema nastavnom planu i programu za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje policajac, .   

            Pravilnikom o unutarnjem redu Policijska škola preimenovana je u Odjel za policijsku obuku, kolovoz 2008. godine.

            Zakonom o policiji, čl. 85. i 86., NN 34/11. od 16.3.2011. godine vraća se  redovito srednjoškolsko obrazovanje temeljnog obrazovanja za zanimanje policajac.

 

 

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Crno ili bijelo?Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Policijska akademija - Policijska škola / , Zagreb / ss-policijska-skola-zg.skole.hr / ured@ss-policijska-skola-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju